language EN EL SR DE

Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά από μια εμβρυομεταφορά;

by Ειρήνη Νεοφύτου, last updated 13 Dec 2021,

3 min read

Η εμβρυομεταφορά γίνεται συνήθως 3 με 5 ημέρες μετά τη λήψη των ωαρίων. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ωάρια πρέπει να γονιμοποιηθούν και αφού παραμείνουν στην καλλιέργεια για κάποιες μέρες, να επιλεχθούν τα καλύτερα μορφολογικά έμβρυα που θα μεταφερθούν στη μήτρα της μητέρας.

Στη Newlife η εμβρυομεταφορά γίνεται συνήθως την 5η ημέρα ανάπτυξης των εμβρύων (ή σπανιότερα την 6η ημέρα ανάπτυξης). Χρειάζονται, συνήθως, 9 ημέρες μέχρι τα επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης να είναι τέτοια που να μπορούν να ανιχνευτούν στο αίμα της γυναίκας στο τεστ εγκυμοσύνης. Μετά την εμβρυομεταφορά, σου προτείνουμε να χαλαρώσεις έχοντας πάντα κατά νου ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα παραπάνω!

Παρόλα’ αυτά αν αναρωτιέσαι τι μπορεί να συμβαίνει στο σώμα σου κάθε μέρα μετά την εμβρυομεταφορά, και θέλεις να μπορείς να φαντάζεσαι τα γεγονότα αυτά, παρακάτω θα τα βρεις αναλυτικά μέρα με τη μέρα.

Συνοπτικά, μετά την εμβρυομεταφορά η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός καθετήρα, το/τα έμβρυα πρόκειται να εμφυτευτούν στη μήτρα το αργότερο μέχρι την επόμενη ημέρα. Επίσης, τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών θα ανεβαίνουν με σκοπό να υποστηρίξουν την εγκυμοσύνη.

Αναλυτικά:

1η ημέρα: Η αναπτυσσόμενη βλαστοκύστη ξεκινάει να «βγαίνει» από τη ζώνη του ωαρίου, μια διαδικασία που ονομάζεται εκκόλαψη. Σε όλη αυτή τη διαδικασία τα κύτταρα της βλαστοκύστης συνεχίζουν να διαιρούνται και να αυξάνονται σε αριθμό.

2η ημέρα: Η βλαστοκύστη συνεχίζει να εκκολάπτεται και ξεκινάει να «κολλάει» στα τοιχώματα της μήτρας.

3η ημέρα: Η βλαστοκύστη «εισβάλλει» - προχωράει μέσα στο ενδομήτριο και η εμφύτευση ξεκινάει. Στη φάση αυτή είναι φυσιολογικό να βιώσεις μια μικρή τύπου «αιμορραγία», σταγόνες αίματος που όμως δεν πρέπει να σε ανησυχήσουν.

4η ημέρα: Η βλαστοκύστη προχωράει ακόμη βαθύτερα μέσα στη μήτρα και αρχίζει να τροφοδοτείται από την παροχή αίματος του ενδομητρίου. Η αιμορραγία μπορεί να είναι πιο έντονη αλλά η έλλειψη αυτής δεν σημαίνει ότι η εμφύτευση δεν είναι επιτυχής.

5η ημέρα: Η εμφύτευση θεωρείται πλέον ολοκληρωμένη και το έμβρυο συνεχίζει να αναπτύσσεται. Τα κύτταρα διαφοροποιούνται σε εκείνα που θα δώσουν τον πλακούντα καθώς και σε εκείνα που θα σχηματίσουν το έμβρυο.

6η ημέρα: Τα κύτταρα του πλακούντα αρχίζουν να εκκρίνουν β-χοριακή γοναδοτροπίνη, η οποία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Η ορμόνη αυτή προκαλεί την έκκριση προγεστερόνης με σκοπό να εμπλουτίσει τη μήτρα και να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

7η ημέρα: Το έμβρυο συνεχίζει να αναπτύσσεται και όσο περισσότερο αναπτύσσεται ο πλακούντας, περισσότερη β-χοριακή εκκρίνεται στην κυκλοφορία του αίματος.

8η ημέρα: Η ανάπτυξη είναι ταχύτατη και η β-χοριακή περισσότερη.

9η ημέρα: Τα επίπεδα της β-χοριακής είναι πλέον τόσο υψηλά στο αίμα της μητέρας που μπορούν να ανιχνευτούν σε μια εξέταση αίματος – τεστ εγκυμοσύνης.

Μετά την εμβρυομεταφορά

Προτείνουμε να ξεκουραστείς μετά την εμβρυομεταφορά για μια ή δυο ημέρες, χωρίς αυτό να είναι απολύτως απαραίτητο. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που εμφανίζονται μετά την εμβρυομεταφορά αλλά είναι κοινά τόσο σε μια αρχόμενη εγκυμοσύνη όσο και πριν τον ερχομό της εμμήνου ρύσεως. Μερικά από αυτά είναι: Ελαφρύ πρήξιμο, κούραση, αλλαγές στη διάθεση, πόνος στο στήθος και εμφάνιση κηλίδων αίματος.

Σου προτείνουμε μερικές συμβουλές για τις μέρες που θα ακολουθήσουν μετά την εμβρυομεταφορά:

  • Να τρέφεσαι υγιεινά σαν να είσαι έγκυος, απέχοντας από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Μη σηκώνεις βαριά αντικείμενα.
  • Μην κάνεις έντονη γυμναστική, προκειμένου να αποφευχθούν οι συσπάσεις στη μήτρα (το περπάτημα και η ελαφριά κίνηση είναι αποδεκτά).
  • Στη διάρκεια αυτής της έντονης συναισθηματικά περιόδου, που επηρεάζεται τόσο από τις ορμόνες όσο και από την πίεση που προκύπτει από την ανάγκη για τη δημιουργία οικογένειας, πιθανόν να χρειάζεσαι συναισθηματική υποστήριξη.
  • Πολλές γυναίκες νιώθουν την ανάγκη να δουλέψουν ή βρουν μια ασχολία ώστε η αναμονή να γίνει πιο εύκολη.



    Καλή επιτυχία!

Ειρήνη Νεοφύτου

Ειρήνη Νεοφύτου, BSc, PhD

Η Ειρήνη Νεοφύτου είναι εμβρυολόγος στο εργαστήριο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες