language EN EL SR DE

Το πρώτο υπερηχογράφημα μετά απο την εξωσωματική γονιμοποίηση

by Γεώργιος Χορόζογλου, last updated 23 May 2023,

4 min read

Στη Newlife IVF Greece, καταλαβαίνουμε πόσο συναισθηματικά εξαντλητική μπορεί να είναι η διαδικασία θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης για τους ασθενείς μας. Κάθε φάση της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνδέεται με ένα μείγμα συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της προσμονής, της ελπίδας, του άγχους και του φόβου. Για παράδειγμα, το πρώτο υπερηχογράφημα στο οποίο ο ασθενής βλέπει το έμβρυο για πρώτη φορά είναι μια πολύ συναισθηματική στιγμή.

Για τις γυναίκες που συλλαμβάνουν φυσικά, το να κάνεις υπερηχογράφημα δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση. Ωστόσο, για όσους υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας, το υπερηχογράφημα είναι ο πραγματικός στόχος. Παρόλο που οι εξετάσεις εγκυμοσύνης που πραγματοποιούνται μετά τη μεταφορά εμβρύου μπορούν να επιβεβαιώσουν την εγκυμοσύνη, το υπερηχογράφημα αποσκοπεί στο να διαπιστώσει αν αυτή έχει εδραιωθεί και αν αναπτύσσεται όπως απαιτείται.

Για πολλές γυναίκες, οι ημέρες μεταξύ του τελευταίου τεστ εγκυμοσύνης και του υπερηχογραφήματος μπορεί να μοιάζουν με χρόνια. Δεν μπορούμε να σας μεταδώσουμε πόσο νευρική είναι η εμπειρία κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκφράσει κανείς με λόγια πόσο χαρούμενες και ευτυχισμένες αισθάνονται οι ασθενείς όταν τελικά μαθαίνουν ότι η εγκυμοσύνη τους εξελίσσεται όπως απαιτείται. Οι ειδικοί γονιμότητας στο Newlife IVF Greece θα συζητήσουν με τους ασθενείς για ορισμένα από τα πράγματα που πρέπει να περιμένουν κατά τη διάρκεια των αρχικών διαβουλεύσεων. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο, με τη Newlife, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα σας αντιμετωπίσουν με συμπόνια και το υψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού στην κλινική μας για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πώς είναι το χρονοδιάγραμμα του υπερηχογραφήματος IVF;

Πότε θα πρέπει να συμβεί;

Συνήθως, ο πρώτος υπέρηχος προγραμματίζεται μεταξύ της πέμπτης και της έβδομης εβδομάδας. Ο κύριος λόγος για τον οποίο γίνεται το υπερηχογράφημα από την πέμπτη έως την έβδομη εβδομάδα είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι υπερηχογράφοι και οι γιατροί μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρδιακό παλμό του εμβρύου. Επιπλέον, αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία οι γιατροί θα είναι σε θέση να αναλύσουν αν το έμβρυο αναπτύσσεται σύμφωνα με τις περιγραφόμενες ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές. Ωστόσο, μπορεί να γίνει εξαίρεση για να γίνει νωρίτερα το υπερηχογράφημα, εάν οι γιατροί υποπτεύονται ότι έχετε έκτοπη κύηση.

Άλλα πράγματα που θα εξετάσουν οι γιατροί στο Newlife IVF Greece είναι:

  • Ο αριθμός των εμβρύων: Το πρώτο υπερηχογράφημα δίνει σε εσάς και στους γιατρούς μια εικόνα για το πόσα έμβρυα κυοφορείτε. Οι υπερηχογράφοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσα έμβρυα βρίσκονται στη μήτρα σας αυτή τη στιγμή με βάση τον αριθμό των σάκων κύησης.
  • Ανωμαλίες: Αν και είναι ακόμη νωρίς, οι γιατροί μπορούν πάντα να ελέγχουν για ελαττώματα εξετάζοντας το έμβρυο, τον σάκο κύησης και τους εμβρυϊκούς πόλους.
  • Έκτοπη εγκυμοσύνη: Αν και οι έκτοπες εγκυμοσύνες είναι σπάνιες στη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, εξακολουθούν να είναι πιθανές και, ως εκ τούτου, είναι μεταξύ των πραγμάτων που ελέγχονται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος της πέμπτης έως έβδομης εβδομάδας.
  • Ανάπτυξη: Το υπερηχογράφημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν το έμβρυο εξελίσσεται όπως πρέπει. Ακόμη και αν θυμάστε την ημερομηνία μεταφοράς ή την ημερομηνία ωορρηξίας, οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν το υπερηχογράφημα για να αξιολογήσουν την ανάπτυξη και να προσδιορίσουν την ημερομηνία του τοκετού σας.

Τι πρέπει να περιμένετε κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος;

Το πρώτο υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιείται κολπικά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, ο σάκος κύησης είναι σχετικά μικρός και η ανίχνευση του καρδιακού παλμού μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Κατά τη διάρκεια του κολπικού υπερηχογραφήματος, η κεφαλή του υπερήχου που καλύπτεται από προστατευτική ασπίδα λιπαίνεται και στη συνέχεια εισάγεται στον κόλπο σας. Αν και αυτό το είδος εξέτασης είναι άβολο, δεν είναι καθόλου επώδυνο. Στην πραγματικότητα, όταν βλέπετε το έμβρυο από την οθόνη, όλο το άγχος και η δυσφορία μπορεί να εξαφανιστούν.

Σε ορισμένες λίγες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν εξωτερικό υπερηχογράφημα, εφόσον ο σάκος κύησης είναι ορατός. Ωστόσο, σε αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει να έρθετε στην κλινική με γεμάτη ουροδόχο κύστη για να βοηθήσετε τους υπερηχογράφους να διακρίνουν τα εσωτερικά όργανα.

Ανεξάρτητα από την τεχνική που χρησιμοποιείται, μια εικόνα του εμβρύου θα εμφανιστεί σε μια οθόνη και οι γιατροί θα λάβουν μερικές μετρήσεις για να αξιολογήσουν και να χρονολογήσουν με ακρίβεια την εγκυμοσύνη σας.

Εάν το υπερηχογράφημα δείξει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο εξειδικευμένος ειδικός μας στη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης θα προγραμματίσει άλλο ένα υπερηχογράφημα μετά από λίγο καιρό για να παρακολουθήσει την πρόοδο.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να κατανοήσετε ότι οι κολπικοί υπέρηχοι παρέχουν τις πιο ακριβείς εικόνες. Επίσης, είναι ασφαλείς και δε βλάπτουν το έμβρυο με κανέναν τρόπο.

Το πρώτο υπερηχογράφημα αποτελεί κρίσιμο μέρος της διαδικασίας θεραπείας γονιμότητας με εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς βοηθά τους γιατρούς να εντοπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα αρκετά νωρίς. Με τις προκλήσεις που έχετε περάσει για να κάνετε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης στο εξωτερικό, θα ήταν συνετό να παρακολουθείτε όλες τις συνήθεις διαδικασίες.

Και ενώ μπορεί να μην ξέρουμε πόσο αγχωμένοι και ανήσυχοι είστε όταν μπαίνετε στην κλινική για τον υπέρηχο, μπορείτε να εμπιστευτείτε ότι οι γιατροί και οι ειδικοί μας είναι επαγγελματίες και θα σας βοηθήσουν να περάσετε αυτή τη διαδικασία με λιγότερη ταλαιπωρία. Παρόλο που μπορεί να μπείτε στο δωμάτιο του γιατρού με άγχος, σύγχυση και φόβο, θα είναι συναρπαστικό να ρίξετε μια ματιά στο μικρό έμβρυο μέσα στη μήτρα σας.

Γεώργιος Χορόζογλου

Γεώργιος Χορόζογλου, MD, MSc

Ο Γεώργιος Χορόζογλου είναι Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες