4 τρόποι για να ενισχύσετε την ανδρική γονιμότητα

από την Έλλη Καχπάνη, Κλινικό Εμβρυολόγο


Τροποποιήθηκε στις 27 Ιούνιος 2017, 10:47 πμ


4 τρόποι για να ενισχύσετε την ανδρική γονιμότητα

Η υπογονιμότητα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στο γενικό πληθυσμό και ο ανδρικός παράγοντας ευθύνεται για πάνω από το 40% των περιπτώσεων...

1. Υγιεινή διατροφή και σταθερό σωματικό βάρος
Συγκεκριμένες τροφές έδειξαν να βελτιώνουν την ανδρική γονιμότητα, προάγοντας έτσι τη λειτουργικότητα του. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όπως οι ντομάτες, τα καρύδια, τα blueberries και οι φακές. Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σπέρματος καθώς και στην παραγωγή τεστοστερόνης. Ένας από τους απλούστερους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας και του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι η επαρκής κατανάλωση νερού. Το σπέρμα βασίζεται στο νερό , επομένως η αύξηση της κατανάλωσης υγρών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της εκσπερμάτισης και στη βελτίωση της παραγωγής σπέρματος.

2. Υγιεινός τρόπος ζωής
Η χρόνια χρήση καπνού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανδρική υπογονιμότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νικοτίνη και οι διάφορες χημικές ουσίες του καπνού μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων. Η ελάττωση στην κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων της τεστοστερόνης και στη στυτική λειτουργία.

3. Διαχείριση του στρες
Το στρες μπορεί να επηρεάσει ορισμένες ορμόνες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή σπέρματος. Σοβαρή ή παρατεταμένη συναισθηματική πίεση, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων με τη γονιμότητα, έχει ως αποτέλεσμα να επιδρά στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Η διαχείριση του στρες με την άσκηση ή με την εύρεση ενός χόμπι μπορεί να βοηθήσει στη ψυχική υγεία και κατά συνέπεια στην αύξηση της συγκέντρωσης του σπέρματος.

4. Αποφυγή της έκθεσης σε αυξημένες θερμοκρασίες
Οι όρχεις διατηρούν το σπέρμα σε μία σταθερή θερμοκρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι γνωστό ότι καταστρέφει το σπέρμα, έτσι θα πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που ίσως αυξάνουν τη θερμοκρασία των όρχεων. Τέτοια παραδείγματα είναι η συχνή χρήση σάουνας, το υδρομασάζ ή η τοποθέτηση του laptop πάνω στα πόδια. Επιπρόσθετα, τα στενά εσώρουχα μπορούν να επηρεάσουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να προσδιοριστεί μία μόνο αιτία για την ανδρική υπογονιμότητα. Εάν όλες οι παραπάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης του σπέρματος, καλό θα ήταν να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ειδικό της ανθρώπινης αναπαραγωγής της Newlife έτσι ώστε να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.


Πίσω στη λίστα άρθρων

Σχετικά με το blog μας

Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.

Tags

Ανδρική Γονιμότητα
Στρες
Διατροφή
Βάρος
Υπογονιμότητα

Πίσω στη λίστα άρθρων