Συνδέεται το βάρος σώματος μιας γυναίκας με τη γονιμότητά της;

από την Αφροδίτη Ζησοπούλου, Κλινικό Εμβρυολόγο


Τροποποιήθηκε στις 24 Ιούλιος 2015, 12:29 μμ


Συνδέεται το βάρος σώματος μιας γυναίκας με τη γονιμότητά της;

Τόσο το υψηλό, όσο και το πολύ χαμηλό βάρος σώματος μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας...

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός σας υπερεκκρίνει ή εκκρίνει λιγότερες ορμόνες, κάτι που μπορεί να επιδράσει στη σύλληψη. Στις γυναίκες η παχυσαρκία επιδρά στη διαδικασία αναπαραγωγής με πολλαπλούς τρόπους, επηρεάζοντας: α) την ωοθυλακιορρηξία και την αυτόματη σύλληψη, β) την αποτελεσματικότητα και την έκβαση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς τα ορμονικά φάρμακα γονιμότητας είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε υπέρβαρες γυναίκες και γ) τη φυσιολογική πορεία της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η απώλεια ακόμα και 5-10% του βάρους, έχει δείξει ότι βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα.

Αντίθετα, όταν το ποσοστό λίπους μίας γυναίκας πέσει κάτω από το φυσιολογικό, το σώμα της δεν μπορεί να παράγει τα επίπεδα των ορμονών που χρειάζεται για να σχηματιστούν ωάρια. Ουσιαστικά ο οργανισμός βρίσκεται σε κίνδυνο και δεν πρόκειται να επιτρέψει τη γονιμοποίηση, αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα η επιβίωση.

Σε μία μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham & Women, στη Βοστώνη, εξέτασαν την ποιότητα των ωαρίων και των εμβρύων σε γυναίκες με διαφορετικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Τα ωοθυλάκια γυναικών με ΔΜΣ εκτός φυσιολογικών ορίων (είτε πάνω από 30, είτε κάτω από 20 που θεωρείται το όριο του φυσιολογικού βάρους) είχαν αυξημένες πιθανότητες να μην παράγουν ώριμα ωάρια στη διάρκεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, με συνέπεια να λιγοστεύουν οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης και ολοκλήρωσής της.

Ωστόσο, είτε προσπαθήσετε να πάρετε, είτε επιδιώξετε να χάσετε βάρος καλό θα ήταν αυτό να γίνει αργά, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο σημαίνει να αναβάλετε την σύλληψη για μερικούς μήνες. Οι πολύ αυστηρές δίαιτες ή η διατροφή χωρίς ισορροπία, είναι επίσης πιθανό να δυσκολέψουν τη διαδικασία απόκτησης παιδιού και να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις.

Στη Newlife υπάρχει συνεργάτης διατροφολόγος, που θα σας βοηθήσει να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας για τη σύλληψη, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και πλήρους διατροφής.


Πίσω στη λίστα άρθρων

Σχετικά με το blog μας

Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.

Tags

Βάρος σώματος
γονιμότητα

Πίσω στη λίστα άρθρων