language EN EL SR DE

Η βιταμίνη D και η έκθεση στον ήλιο βελτιώνουν τη γονιμότητά μου;

by Γεώργιος Χορόζογλου, last updated 23 Aug 2023,

4 min read

Αν είστε ζευγάρι που προσπαθεί να συλλάβει, αναμφίβολα θα κάνετε ό,τι χρειάζεται για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να σημαίνει τη συμπερίληψη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής στην καθημερινότητα σας. Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων όπως η βιταμίνη D, για παράδειγμα, ως μέσο αύξησης της πιθανότητας σύλληψης. Το να έχετε ένα επίπεδο βιταμίνης D που βρίσκεται εντός του φυσιολογικού εύρους είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική σας υγεία. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για τη γονιμότητα και τη βελτίωση των πιθανοτήτων σας να συλλάβετε. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε ζευγάρι σχετικά με τη βιταμίνη D και τη γονιμότητα.

Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος επιπέδου της βιταμίνης D

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων καθώς και σε κακή λειτουργία του σπέρματος στους άνδρες. Επίσης, μπορεί να συμβάλει σε χαμηλό ποσοστό εμφύτευσης εμβρύων. Συνολικά, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες ενός ζευγαριού για σύλληψη. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πολλοί δε γνωρίζουν ποια είναι τα σωστά επίπεδα της βιταμίνης D. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο βήμα προς τη σύλληψη θα πρέπει να είναι o προγραμματισμός ενός ραντεβού με έναν γιατρό για να ελέγξετε τα επίπεδα της βιταμίνης D. Εάν το ποσοστό είναι χαμηλότερα από 30 ng/mL, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Ωστόσο, ακόμη και με την αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, μπορεί να χρειαστούν έως και 90 ημέρες μέχρι να επιτευχθούν τα βέλτιστα επίπεδα.

Βιταμίνη D και γονιμότητα στις γυναίκες

Εάν είστε γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει με φυσικό τρόπο, θα χαρείτε να μάθετε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι τα μέτρια έως άνω του μέσου όρου επίπεδα D στις ωοθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένο ποσοστό εμφύτευσης εμβρύων. Μπορεί επίσης να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση του αποτελέσματος της εξωσωματικής γονιμοποίησης (εξωσωματική γονιμοποίηση). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σε υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση και, το σημαντικότερο, σε υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων. Για να τα θέσουμε όλα αυτά σε ένα πλαίσιο, οι γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D έχουν να εμφανίσουν τις ακόλουθες επιπλοκές:

  • Μωρά που γεννιούνται με λοιμώξεις
  • Διαβήτης κύησης
  • Πρόωρες γεννήσεις

Με βάση αυτά τα ευρήματα, πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τις μελλοντικές μητέρες να λαμβάνουν από 2.000 έως 4.000 IU βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ευτυχώς, πολλές από τις προγεννητικές βιταμίνες που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να δώσουν στις γυναίκες ένα καλό προβάδισμα, καθώς πολλές από αυτές περιέχουν έως και 1.000 IU βιταμίνης D.

Βιταμίνη D και γονιμότητα στους άνδρες

Όταν πρόκειται για τη γονιμότητα και τη σύλληψη, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στρέφεται προς τις γυναίκες, ωστόσο, τα προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες μπορούν επίσης να δυσκολέψουν τη σύλληψη. Στο σημείο αυτό, είναι εξίσου σημαντικό για τους άνδρες να διατηρούν ένα υγιές επίπεδο βιταμίνης D. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, τον κύριο ομοσπονδιακό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή και την υποστήριξη της ιατρικής έρευνας, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D ενός άνδρα και της ικανότητάς του να παράγει υγιές σπέρμα που συμβάλλει στην εγκυμοσύνη μιας γυναίκας. Αυτή η γενική παραδοχή ισχύει τόσο για τη σεξουαλική επαφή όσο και για την πρόκληση ωορρηξίας. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D οδηγούν σε βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος καθώς και της κινητικότητας του σπέρματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Ωστόσο, παρόμοια με τις γυναίκες, οι άνδρες πρέπει να διατηρούν ένα βέλτιστο επίπεδο βιταμίνης D ενώ προσπαθούν να συλλάβουν.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Συνοψίζοντας, η προσπάθεια σύλληψης είναι μια ομαδική προσπάθεια που απαιτεί την υγεία του άνδρα και της γυναίκας. Φυσικά, αυτό σημαίνει την επίτευξη και διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης D. Ενώ άφθονες ποσότητες βιταμίνης D μπορούν να ληφθούν από το φως του ήλιου, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να αποκομίσουν τα οφέλη, ειδικά εκείνοι με σκουρόχρωμο δέρμα. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με σκούρο δέρμα θα πρέπει να περνούν σημαντικά περισσότερο χρόνο στον ήλιο για να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο βιταμίνης με εκείνα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Θα ήταν καλή ιδέα να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, όπως λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, για παράδειγμα, ή λαμβάνοντας συμπληρώματα. Είναι επίσης καλή ιδέα να προγραμματίζετε τακτικές εξετάσεις με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει όχι μόνο τα επίπεδα της βιταμίνης D, αλλά και τη συνολική σας υγεία.

Γεώργιος Χορόζογλου

Γεώργιος Χορόζογλου, MD, MSc

Ο Γεώργιος Χορόζογλου είναι Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες