Χαμηλή Δυναμική των Ωoθηκών – Υπάρχει Λύση;

από τον Δημήτριο Δόβα, Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή


Τροποποιήθηκε στις 29 Απρίλιος 2015, 2:05 μμ


Χαμηλή Δυναμική των Ωoθηκών – Υπάρχει Λύση;

Ένα από τα συχνότερα ευρήματα σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας είναι το φτωχό ωοθηκικό απόθεμα, δηλαδή η ελαττωμένη δυνατότητα των ωοθηκών να παράγουν ικανοποιητικό αριθμό ωαρίων έπειτα από διέγερση με φάρμακα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό έχει να κάνει με την προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας οπότε εκτός από τον αριθμό επηρεάζεται και η ποιότητα των ωαρίων. Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις γυναικών μικρής ηλικίας που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Η διάγνωση γίνεται στα πλαίσια εκτίμησης του ωοθηκικού δυναμικού, είτε υπερηχογραφικά με έλεγχο των διαθέσιμων ωοθυλακίων, είτε με αιματολογικές εξετάσεις για προσδιορισμό στο αίμα συγκεκριμένων δεικτών όπως η ΑΜΗ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αύξηση στη δόση των φαρμάκων που χρησιμοποιούμε ή και με την εφαρμογή ειδικών φαρμακευτικών πρωτοκόλλων για την κατηγορία αυτή των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη ερευνητική δραστηριότητα προκειμένου να εντοπιστούν ειδικά φάρμακα ή συμπληρώματα που θα μπορούσαν να αναστρέψουν την κατάσταση αυτή.

Η αυξητική ορμόνη που φυσιολογικά παράγεται στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των παιδιών, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βελτιώσει τόσο τον αριθμό όσο και την ποιότητα (κυρίως) των ωαρίων. Δυστυχώς όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ακριβό φάρμακο, που αποτελεί κατεξοχήν νοσοκομειακό είδος και χορηγείται σε παιδιά με ελλειμματική ανάπτυξη. Η γενικότερη κυκλοφορία και χρήση του φαρμάκου αυτού παγκοσμίως υφίσταται πολλούς ελέγχους αφού συχνά χρησιμοποιείται παράνομα από αθλητές για ντόπινγκ. Για όλους αυτούς τους λόγους η χρήση της αυξητικής ορμόνης για βελτίωση της ανταπόκρισης των ωοθηκών περιορίζεται μόνο σε ερευνητικά πρωτόκολλα.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που πολύ συχνά χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων έχουν το χαρακτηριστικό ότι παράγουν πολλά ωάρια. Η χορήγηση ανδρογόνων όπως η DHEAαποτέλεσε πεδίο πολύ σημαντικού ερευνητικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια. Μολονότι τα δεδομένα φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά έπειτα από χορήγησή της για τουλάχιστο 2-4 μήνες, υπάρχουν ακόμη αρκετές επιφυλάξεις σχετικά με το αν πραγματικά βοηθούν στην καλύτερη ανταπόκριση των ωοθηκών. Δεδομένου του ασφαλούς προφίλ όσον αφορά ανεπιθύμητες ενέργειες αλλά και του σχετικά χαμηλού κόστους η χορήγηση DHEA φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε γυναίκες με φτωχό ωοθηκικό απόθεμα.

Το CoQ10 είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται φυσιολογικά στα κύτταρα. Σε μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι τα φυσιολογικά επίπεδα του CoQ10 σχετίζονται με καλή ποιότητα των ωαρίων και πιθανώς με καλύτερη ποιότητα των εμβρύων. Μολονότι τα ερευνητικά δεδομένα δεν είναι ακόμη πολλά, φαίνεται ότι πρόκειται για ασφαλές σκεύασμα του οποίου η χρήση αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια σε περιπτώσεις γυναικών με χαμηλή δυναμική των ωοθηκών.

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν πολλά σκευάσματα που θα μπορούσαν θεωρητικά να βοηθήσουν στην παραγωγή περισσότερων και καλύτερης ποιότητας ωαρίων σε γυναίκες με χαμηλό απόθεμα. Αυτά σε συνδυασμό με την επιλογή των ενδεικνυόμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων μπορεί πολύ συχνά να δώσει λύση στο πρόβλημα. Στη Newlife IVF εφαρμόζουμε όλα τα παραπάνω στα πλαίσια εξατομίκευσης της κάθε θεραπείας στην πραγματική δυναμική της κάθε γυναίκας.


Πίσω στη λίστα άρθρων

Σχετικά με το blog μας

Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.

Tags

Δυναμική Ωοθηκών
Φάρμακα

Πίσω στη λίστα άρθρων