Γιόγκα, υπογονιμότητα και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

από την Ερυφίλη Βογδοπούλου, Εκπαιδεύτρια Χάθα Γιόγκα


Τροποποιήθηκε στις 09 Σεπτέμβριος 2016, 9:47 πμ


Γιόγκα, υπογονιμότητα και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δίνει τη δυνατότητα να γίνουν γονείς άτομα και ζευγάρια με μειωμένη γονιμότητα...

Παρόλα τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, η προσπάθεια ενδέχεται να προκαλέσει άγχος, το οποίο επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού, την καθημερινότητα και τη σχέση του ζευγαριού.

Είναι πλέον γνωστό ότι με την προσπάθεια που γίνεται στα πλαίσια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να χρησιμοποιούνται μέθοδοι ελάττωσης του άγχους, που μας εκπαιδεύουν στη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων, πριν επηρεάσουν αρνητικά τον οργανισμό μας.

Σε περιόδους έντονου άγχους αφενός δε γυμναζόμαστε, αφετέρου αναπνέουμε με εσφαλμένο τρόπο (ρηχή, βιαστική αναπνοή), με αποτέλεσμα να έχουμε ταχυκαρδία, μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου, αδυνατούμε να σκεφτούμε καθαρά και ακούσια αποθηκεύουμε ένταση σε συγκεκριμένα σημεία, προκαλώντας στο σώμα μας ποικίλες ενοχλήσεις, όπως πονοκεφάλους, οσφυαλγία, δύσπνοια, δυσφορία κτλ.

Η γιόγκα είναι μια πρακτική που παρέχει σωματική άσκηση ήπιας έντασης, σε συνδυασμό με τεχνικές αναπνοής και τεχνικές βαθιάς χαλάρωσης / διαλογισμού, μειώνοντας άμεσα το άγχος και τις ενοχλήσεις που αυτό προκαλεί.

  • Η καθοδηγούμενη βαθιά χαλάρωση αυξάνει την επαφή με το σώμα μας, επηρεάζοντας τις ψυχικές αλλαγές που συντελούνται κατά τη διάρκεια της υποβοηθούμενη αναπαραγωγής. Ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, φέρνοντας ηρεμία και γαλήνη, χαλαρώνει τους μύες, απελευθερώνει την αποθηκευμένη -σωματική και ψυχική - ένταση, ξεκουράζει τον νου από σκέψεις, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
  • Η ελεγχόμενηαναπνοή βοηθάει στη μείωση των συναισθημάτων του άγχους, προωθώντας τη βαθιά χαλάρωση και ηρεμία. Με εστιάση της προσοχής στην αναπνοή δίνουμε την ευκαιρία επιβράδυνσης των αρνητικών σκέψεων, κάνοντας ενδοσκόπηση μέσα μας και μπορούμε να αποφύγουμε τις κρίσεις πανικού.
  • Η εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα και στον διαλογισμό αυξάνει τον αυτοέλεγχο και συνεισφέρει στη διαχείριση δύσκολων συναισθηματικών καταστάσεων, οι οποίες συχνά επηρεάζουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
  • Η γιόγκα βοηθάει στη μυϊκή ενδυνάμωση και στη σωστή στάση του σώματος. Δυναμώνοντας το σώμα, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση, οι αρνητικές σκέψεις αναπλαισιώνονται σε θετικές, και κατ’ επέκταση δυναμώνει ο ασκούμενος, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.

Διαβάζουμε καθημερινά πολλά άρθρα, που επισημαίνουν τη αναγκαιότητα διαχείρισης του άγχους και λιγότερα που αναφέρουν τρόπους αντιμετώπισης του. Το άγχος μας απομακρύνει από τον αληθινό μας εαυτό και την πραγματική μας διάσταση. Η γιόγκα προσφέρει νέους τρόπους απαλλαγής του άγχους, μας φέρνει σε επαφή και ισορροπία με τον εαυτό μας και μας συνδέει αρμονικά με τους γύρω μας, σε οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Υπεύθυνη προγράμματος:

Ερυφίλη Βογδοπούλου – Εκπαιδεύτρια Χάθα Γιόγκα – 6982320862 – fb. “Your-soul-yoga”


Πίσω στη λίστα άρθρων

Σχετικά με το blog μας

Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις που αφορούν τόσο τη μονάδα μας όσο και την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γενικότερα.

Tags

Γιόγκα
Υπογονιμότητα

Πίσω στη λίστα άρθρων