language EN EL SR DE

Το πρώτο παιδί από εξωσωματική γονιμοποίηση έγινε 40 ετών. Που βρισκόμαστε σήμερα;

by Δημήτριος Δόβας, last updated 22 Nov 2018,

4 min read

Ευχαριστούμε πολύ την εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας για τη συνέντευξη του Επιστημονικού Διευθυντή της μονάδας μας, Δημήτριου Δόβα, Ειδικού στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή, στο περιοδικό Θεσσαλικές Επιλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Νοέμβριο του 2018 ο κ. Δόβας με την υπόλοιπη ομάδα της Newlife IVF θα βλέπει ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας και στα γραφεία της μονάδας μας στη Λάρισα (τηλ. 2411 416 125 & 2410 250 006, Ερυθρού Σταυρού 9-17, 41221).

Το πρώτο παιδί από εξωσωματική γονιμοποίηση έγινε 40 χρονών.

Που βρισκόμαστε σήμερα;

Μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 8 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως με εξωσωματική γονιμοποίηση. Στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας που φέτος έγινε στη Βαρκελώνη, ανακοινώθηκε ότι κάθε χρόνο γεννιούνται πλέον μετά από εξωσωματική περισσότερα από μισό εκατομμύριο μωρά, ενώ πραγματοποιούνται περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης ετησίως.

Τι ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα γονιμότητας;

Περίπου ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει κάποια στιγμή πρόβλημα γονιμότητας, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι πλέον το 36% του συνόλου των κυήσεων στην Ευρώπη προέρχεται από τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ποιοι κατά την γνώμη σας είναι οι κυριότεροι λόγοι;

Δυστυχώς ένας από τους κύριους λόγους είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής που επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, τόσο στη γυναίκα, όσο και στον άνδρα. Στις μεν γυναίκες, η καθυστέρηση τεκνοποίησης για επαγγελματικούς κυρίως λόγους, οδηγεί στην αναπόφευκτη ηλικιακή φθορά των ωοθηκών, που επηρεάζει δραματικά τις πιθανότητες σύλληψης. Περιβαλλοντικοί κυρίως παράγοντες επιδρούν αρνητικά στο σπέρμα και αυτό φαίνεται από τη σταδιακή πτώση της ποιότητας του σπέρματος τα τελευταία 30 χρόνια παγκοσμίως. Πλέον περίπου το 50% των προβλημάτων γονιμότητας σχετίζονται με ανδρικά αίτια.

Σ’ αυτά τα 40 χρόνια ποιες πρόοδοι έχουν επιτευχθεί;

Ευτυχώς οι επιστημονικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια έρχονται να δώσουν λύση στα περισσότερα προβλήματα. Σχεδόν όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τον σπερματικό παράγοντα μπορούν πλέον να επιλυθούν. Επιπρόσθετα οι γυναίκες μπορούν να καταψύξουν με ασφάλεια τα ωάριά τους σε γόνιμη ηλικία, μένοντας πρακτικά ανεπηρέαστες από την πάροδο του χρόνου. Το πιο σημαντικό όμως κατά τη γνώμη μου είναι ότι πλέον είμαστε σε θέση να επιλέγουμε με αξιοπιστία τα υγιή έμβρυα που θα οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες μένουν έγκυες πολύ νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν και οι κίνδυνοι για τα έμβρυα περιορίζονται δραστικά.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας σήμερα και τι πρέπει να γνωρίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια για τις επιλογές που έχουν;

Πλέον οι περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας επιτυγχάνουν τον στόχο τους να γεννήσουν ένα υγιές παιδί. Φυσικά οι πιθανότητες επιτυχίας έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό τόσο με την ηλικία της γυναίκας, όσο και με άλλους παράγοντες όπως ο τύπος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί. Είναι ευθύνη του ειδικού να ενημερώνει λεπτομερώς το ζευγάρι για όλα αυτά, πριν την έναρξη της όποιας θεραπείας. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα πρέπει να είναι πλήρως εξατομικευμένα, αφού κάθε άτομο έχει άλλες δυνατότητες και φυσικά άλλες ανάγκες.

Πόσο ασφαλείς μπορούν να νιώθουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε IVF;

Το μοναδικό πρόβλημα στις μέρες μας είναι ο κίνδυνος των πολύδυμων κυήσεων (δίδυμα ή τρίδυμα), μιας και οι κυήσεις αυτές έχουν κινδύνους, τόσο για τη μητέρα, όσο και για τα έμβρυα.

Γι’ αυτόν τον λόγο πλέον μεταφέρουμε ένα ή το πολύ δύο έμβρυα, αφού οι πιθανότητες επιτυχίας δεν επηρεάζονται από τον αριθμό, μιας και μπορούμε να εντοπίσουμε από την αρχή τα ποιοτικά έμβρυα που έχουν πολλές πιθανότητες να τα καταφέρουν. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι πια εξαιρετικά ασφαλή, όσον αφορά τον κίνδυνο καρκινογένεσης ενώ καταστάσεις όπως η υπερδιέγερση των ωοθηκών έχουν πλήρως εκλείψει.

Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την εξωσωματική στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιοσημείωτα βήματα από την Εθνική Αρχή Ιατρικά Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη θέσπιση των επιστημονικών, νομικών και ηθικών κανόνων που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των μονάδων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η Εθνική Αρχή είναι επίσης υπεύθυνη για την αδειοδότηση και τον έλεγχο λειτουργίας μας. Μάλιστα η μονάδα μας στη Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη που αδειοδοτήθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ποια χαρακτηριστικά της Newlife τη διαφοροποιούν από τα άλλα κέντρα εξωσωματικής;

Ακολουθούμε αυστηρή εξατομίκευση σε όλα τα προγράμματα θεραπείας, μέσα στα πλαίσια του κώδικα δεοντολογίας της ειδικότητας μας. Αυτό σε συνδυασμό με τον σύγχρονο κλινικο - εργαστηριακό εξοπλισμό εγγυάται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τη μέγιστη ασφάλεια. Η προσέγγιση της ομάδας μας στα προβλήματα γονιμότητας, καθώς και τα ποσοστά επιτυχίας μας, έχουν κάνει τη μονάδα μας εξαιρετικά δημοφιλή και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που μας εμπιστεύονται να έρχονται από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία.

Που μπορεί να σας βρει κανείς;

Εκτός από την κλινική στη Θεσσαλονίκη, πλέον λειτουργούμε και με γραφεία στη Λάρισα, κάτι που με κάνει ιδιαίτερα ευτυχή, καθώς γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ.

Δημήτριος Δόβας

Δημήτριος Δόβας, MD, DFFP

Ο Δημήτριος είναι επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες